Rapsolja

Vår ekologiska rapsolja är tillverkad av raps från KRAV-godkänd odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Den näring som tillförs odlingarna är begränsade mängder av naturlig kogödsel. Det innebär att rapsen får en naturlig balans av växtnäring. Som många undersökningar visar, får växterna därigenom ett naturligt allsidigt innehåll av näringsämnen, vitaminer och mineraler – förutsättningen för god hälsa. Vi försöker i första hand att använda oss av vår egen raps men ibland köper vi även raps från närliggande ekologiska granngårdar.

Rapsolja 250 ml

Sänkdalens Rapsolja 250 ml

Ingredienser:

100% kallpressad rapsolja

Rapsolja 500 ml

Sänkdalens Rapsolja 500 ml

Ingredienser:

100% kallpressad rapsolja

Läs gärna mer om rapsolja på Svensk Raps hemsida.

 

Hur får vi fram oljan?

Vi pressar rapsen själva på gården. Den enda process vi utför med oljan är att kallpressa fram den ur rapsfröet. Restprodukten kallas rapskaka och blir till foder för våra kor som i sin tur producerar ekologisk mjölk. Efter pressningen rinner oljan ned i en rostfri behållare där den får stå en tid. Därefter fylls den på flaska. En skonsam process som behåller rapsens naturliga innehåll. Ingen uppvärmning som förändrar fettsyrorna, inga tillsatser, ingen raffinering. Helt naturligt.

 

Betydelsen av Omega 3 i kosten.

Kostens innehåll av långkedjade fleromättade fettsyror har uppmärksammats på senare år och det forskas mycket inom området. Detta med all rätt eftersom vi numera vet att västerländsk mat har alltför hög andel av mättat fett. Vår livsstil innebär alltmer förädlade livsmedel och medför att mängden omättade fettsyror och framför allt Omega 3-fettsyror, som vi konsumerar, stadigt minskar. Likaså har intensiv spannmålsbaserad produktion av mjölk och kött resulterat i högre andel mättat fett i dessa produkter. Forskare tror sig veta att förhållandet mellan Omega 3 och Omega 6 ska vara 1-1 eller högst 1-3. Men numera äter vi så mycket mättat fett att det har blivit omkring 1-20 och ibland ännu mer. Alltså alldeles för mycket Omega 6. Det är klarlagt att detta har stor betydelse för hälsan och den ökande övervikten hos befolkningen.

Var finns Omega 3?

Omega 3 finns framför allt i fet fisk, raps, linfrö och valnötter. Rapsolja är den matolja som effektivast påverkar balansen av fettsyrorna i hälsosam riktning. Rapsolja innehåller hälsosam Omega 3-fettsyra.

Cirka 60% är enkelomättade, hela 30% är fleromättade och mindre än 10% är mättade fettsyror.

Av de vanligast förekommande matoljorna på marknaden har rapsoljan störst andel av de omättade fettsyrorna, så även med de fleromättade som är livsnödvändiga för oss. Rapsoljan har den lägsta halten av de mättade fettsyrorna.

 

Hur används rapsoljan?

Vår smakrika kallpressade rapsolja är mycket användbar i hushållet till dressing i sallader, bakning och stekning. Rapsoljan används med fördel även för tillredning av bredbart smör och då är receptet 250 g ekologiskt smör, 1-1½ dl rapsolja, 1 dl vatten och en nypa salt efter smak. Blandas i matberedare. Lätt bredbart, hälsosamt, gott och billigt.