Om gården

Sänkdalens Gård ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Den vackra halvön Vikbolandet omges av Bråviken i norr och Slätbaken och Göta Kanal i söder.

Historia.

Gården har brukats av släkten sedan mitten av 1800-talet. Fram till 1999 ägdes gården av en häradsallmänning då familjen friköpte den. Idag brukas gården av Gunilla och Tomas Gunnarsson med barnen Lina, Julia, Edvin, Ludvig och Hilding, även farmor och farfar bor på gården.

Farfar Per-Gunnar slog in på det ekologiska spåret i början av 70-talet och får anses som en av pionjärerna. Gården har genom åren växt från 25ha till dagens 400ha, därmed har också djurbesättningen kunnat utökas och uppgår nu till lite över 300 nötkreatur.

På gården arbetar förutom familjen, Samuel och Ludvig som maskinförare och allt i allo, Toini och Bea som djurskötare, Sofia med bland annat marknadsföring och ekonomi, Vilhelm är säljare och levererar glass och rapsolja till våra återförsäljare, Carolina och Kaisa som arbetar i glassfabriken. På sommaren har vi ofta någon extra som jobbar.

Vad gör vi på gården idag? Verksamheten består i huvudsak av:

  • Mjölkproduktion
  • Köttproduktion
  • Växtodling
  • Produktförädling av rapsolja och glass
  • Gruslastning i en intill liggande bergtäkt.

Lite fakta. Brukad åkerareal……..400 ha Betesmark…………….95 ha Mjölkkor…………….135 st

Resterande djur är egen kvigrekrytering och stutar till ekologiskt kött. Våra kor hålls i lösdrift och utfodras med fullfoder och rapskaka i foderautomater. Korna mjölkas i två stycken Lely-robotar.

Heter Tomas, äger och driver gården, tycker att lantbrukaryrket är fantastiskt. Tycker om att driva nya projekt. Njuter av de lediga stunder han kan få tillsammans med familjen.

Heter Gunilla men kallas Nilla. Äger gården tillsammans med Tomas. Är spindeln i nätet för hela familjen. Sköter förpackningen av rapsoljeflaskor. Har magiska fingrar i köket, gillar att påta i trädgården.

Heter Lina och är äldsta dottern, har studerat konst i Stockholm. Bor i Västervik med Alex och dottern Blanka. Jobbar på H&M. Hjälper till på gården när hon har tid. Spelar underbart på fiolen.

Heter Julia. Bor i Norrköping och jobbar på Monki. Gift med Oskar och har barnen Göte och Siv. Har gjort våran rapsolje-etikett och designat mönster på glassförpackningarna.

Heter Edvin. Jobbar på reklambyrå i Norrköping. Komponerar musik och spelar gitarr, har ett band med kompisar. Är ett bra smakråd när det gäller design.

Heter Ludvig och är nybliven student från Vretaskolan. Älskar maskiner och jobbar på gården. Är grym på att köra fyrhjuling.

Heter Hilding och är sladdis. Är med och charmar alla på gården och ligger i riskzonen att bli bortskämd. Går i Kättingeskolan.

Farfar Per-Gunnar, är född på gården och har varit lantbrukare hela sitt liv. Är numera pensionär, som gått ned till heltid. Väldigt miljöintresserad och politiskt aktiv som kristdemokrat. Sköter många små sysslor på gården som behöver göras.

Farmor Birgit, pensionerad lantbrukarhustru som arbetat i hemtjänsten. Gillar att väva, plocka bär och svamp. Hjälper till med etiketten på rapsoljeflaskans hals

Samuel

Heter Samuel och har arbetat på gården sedan 10-års åldern. Hanterar galant de stora maskinerna och även en ko om det kniper. Fixar hela driften av gården när familjen åker bort. Gift med Pernilla och har sonen Elias. Platsar kanske fortfarande i Bråvallas A-lag i fotboll.

Heter Vilhelm men kallas för Ville. Är  Sänkdalens säljare och är ständigt igång med att hitta nya återförsäljare. Gillar att stå på marknader och prata matlagning, han tycker om klättring, en bra film och att fiska.

Sofia

Heter Sofia och jobbar med marknadsföring, administration och ekonomi. Bor utanför Östra Husby och har två barn, Victor och Frida. Gillar inredning, datorer, matlagning och glass! Webmaster.

Heter Kaisa och jobbar i produktionen med mjölk, rapsolja och glass. Är duktig på att experimentera med glass och olika smaker. Har sönerna Kevin och Tristan.

Carolina

Heter Carolina, jobbar i produktionen och gör våra vackra glasstårtor. Arbetar mycket med att utveckla nya glassmaker. Gift med Jan och har barnen Jona, Elia och Ingrid. Påtar gärna i trädgården och bakar när tiden finns.

Heter Toini och har ansvaret för djurskötseln. En tjej med ett glatt humör och blick för djuren. Gift med Ola och har fem barn.

322190_327347177308057_2046124237_o

Heter Beatrice men kallas för Bea. Sambo med Mathias. Föder upp kaniner, älskar hästar och tar med sig sina två hundar till jobbet. Tar hand om djuren tillsammans med Toini.

Heter Monica. Bor utanför ö Husby med sambo Robban och sonen Mio. Hjälper ibland till med demos och marknader. Gillar att pyssla hemma på gården. Har hund, katt höns och biodling.

Heter Daniel. Jobbar på Siemens som konsult och hjälper till med klurigheter när han har tid. Gift med Anette och har tre barn, Ella, Alice och Algot. Är bror med Samuel. Är amatörfotograf och en duktig konstsmed.