Om gården

Sänkdalens Gård ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Den vackra halvön Vikbolandet omges av Bråviken i norr och Slätbaken och Göta Kanal i söder.

Historia.

Gården har brukats av släkten sedan mitten av 1800-talet. Fram till 1999 ägdes gården av en häradsallmänning då familjen friköpte den. Idag brukas gården av Gunilla och Tomas Gunnarsson med barnen Lina, Julia, Edvin, Ludvig och Hilding, även farmor och farfar bor på gården.

Farfar Per-Gunnar slog in på det ekologiska spåret i början av 70-talet och får anses som en av pionjärerna. Gården har genom åren växt från 25ha till dagens 400ha, därmed har också djurbesättningen kunnat utökas och uppgår nu till lite över 300 nötkreatur.

På gården arbetar förutom familjen, Samuel och Ludvig jobbar i jordbruket som maskinförare och allt i allo, Toini och Bea som djurskötare, Sofia med bland annat marknadsföring och ekonomi, Wille är säljare, Eddie levererar glass och rapsolja till våra återförsäljare, Carolina och Kaisa arbetar i glassfabriken. På sommaren har vi ofta någon extra som jobbar.

Vad gör vi på gården idag? Verksamheten består i huvudsak av:

  • Mjölkproduktion
  • Köttproduktion
  • Växtodling
  • Produktförädling av rapsolja och glass
  • Gruslastning i en intill liggande bergtäkt.

Lite fakta. Brukad åkerareal……..400 ha Betesmark…………….95 ha Mjölkkor…………….135 st

Resterande djur är egen kvigrekrytering och stutar till ekologiskt kött. Våra kor hålls i lösdrift och utfodras med fullfoder och rapskaka i foderautomater. Korna mjölkas i två stycken Lely-robotar.

Heter Tomas, äger och driver gården, tycker att lantbrukaryrket är fantastiskt. Tycker om att driva nya projekt. Njuter av de lediga stunder han kan få tillsammans med familjen.

Heter Gunilla men kallas Nilla. Äger gården tillsammans med Tomas. Är spindeln i nätet för hela familjen. Sköter förpackningen av rapsoljeflaskor. Har magiska fingrar i köket, gillar att påta i trädgården.

Heter Lina och är äldsta dottern, har studerat konst i Stockholm. Bor i Västervik med Alex och barnen Blanka och Manne. Hjälper till på gården när hon har tid. Spelar underbart på fiolen.

Heter Julia. Bor på Vikbolandet. Gift med Oskar och har barnen Göte och Siv. Har gjort våran rapsolje-etikett och designat mönster på glassförpackningarna. Ansvarig för våra sociala medier.

Heter Edvin. Jobbar på reklambyrå i Norrköping och en dag i veckan på gården. Komponerar musik och spelar gitarr, har ett band med kompisar. Är duktig på allt som gäller design. Gift med Vickan.

Heter Ludvig och jobbar på gården. Älskar maskiner och är grym på att köra fyrhjuling. Bor på Vikbolandet.

Heter Hilding och är yngsta barnet. Går på Vikbolandsskolan och gillar dataspel, kompisar och sina katter.

Farfar Per-Gunnar, är född på gården och har varit lantbrukare hela sitt liv. Är numera pensionär, som gått ned till heltid. Väldigt miljöintresserad och politiskt aktiv som kristdemokrat. Sköter många små sysslor på gården som behöver göras.

Farmor Birgit, pensionerad lantbrukarhustru som arbetat i hemtjänsten. Gillar att väva, plocka bär och svamp. Hjälper till med etiketten på rapsoljeflaskans hals

Sofia

Heter Sofia och jobbar med marknadsföring, administration och ekonomi. Bor utanför Östra Husby och har två barn, Victor och Frida. Gillar inredning, datorer, matlagning och glass! .

Heter John-William men kallas för Wille. Är vår säljare och letar ständigt nya återförsäljare.
Bor i ett litet hus utanför Linköping med sin fru Hilma, dottern Elna och hunden Majken. Är aktiv året om, åker skidor, springer och cyklar. Renoverar hus och kör enduro när tid finns

Heter Christian och jobbar som produktionsansvarig i Glassfabriken. Är sambo med Karin och bor i ett hus på gångavstånd från Sänkdalen.

Heter Kaisa och jobbar i produktionen med rapsolja och glass. Är duktig på att experimentera med glass och olika smaker. Tillverkar våra vackra glasstårtor. Har sönerna Kevin och Tristan.

Heter Jonathan och jobbar i ladugården och i lantbruket. Sambo med Siri ett stenkast från Sänkdalen.

Heter Toini och har ansvaret för djurskötseln. En tjej med ett glatt humör och blick för djuren. Gift med Ola och har fem barn.

322190_327347177308057_2046124237_o

Heter Beatrice men kallas för Bea. Sambo med Mathias. Föder upp kaniner, älskar hästar och tar med sig sina två hundar till jobbet. Tar hand om djuren tillsammans med Toini. Mammaledig med sonen Narwe.

Heter Maria och åker ofta runt och bjuder på vår glass i butiker. Jobbar även i glassfabriken. Blir snart Vikbolänning. Har fyra barn och hunden Ronja.