
Ekologiskt kött.
Sänkdalens Gård driver KRAV-certifierad djuruppfödning. För de djur som blir ekologiskt kött gäller regler för sund djurhållning enligt KRAV:s regler. Det räcker inte med att det som djuren äter är ekologiskt odlat. KRAV:s regler för djurhållning sträcker sig längre än vad lagen kräver. KRAV-godkänd djurhållning ska utgå ifrån djurens naturliga beteende. Vilket bl.a. innebär att:
- Alla djur ska hållas i sådan miljö och skötas på ett sådant sätt att djurens hälsa och välfärd främjas.
- Djurhållningen ska kännetecknas av en mycket god djuromsorg och ett gott djurskydd. Utfodringen ska anpassas till djurens naturliga behov, mängden kraftfoder ska begränsas.
- Rutinmässig förebyggande medicinering får inte förekomma.
- Djuren måste vara ute på sommaren.
- Inomhus ska köttdjur ha tillgång till välströad liggplats utan spaltgolv.
Förutom det så har vi gett djuren möjligheten att gå lösa och själv bestämma när de vill äta och vila.
Samtliga djur som föds på Sänkdalens Gård lever hela sitt liv på gården.


Djurens mat
Allt som djuren äter produceras på gården. På KRAV-godkända gårdar får nötkreaturen ekologiskt foder och fri tillgång till ensilage eller hö. Ensilage är konserverat gräs och klöver. Såväl mjölkkor som köttdjur får gå ute och beta under en stor del av året på stora ytor. Dessutom äter de havre, vete och åkerbönor som vi odlar på gården.


Andra djur
På gården bor det även några andra djur. Höns som producerar ägg till hushållen och några grisar som njuter av livet.